Persbericht Zwart Licht, Rotjoch en Yung Nnelg naar Senegal met #YCreate

(Amsterdam 13 juni 2019) Van 16 tot en met 23 juni gaan bekende namen uit de Nederlandse hiphop scene op initiatief van #YCreate naar Senegal. Onder ander Hayzee en Leeroy van Zwart Licht, Rotjoch, Yung Nnelg, en Simone Zeefuik zullen deelnemen aan het grootste hiphopfestival van West-Afrika, Festa2H. Het idee van dit bezoek is ontstaan tijdens een ontmoeting met de activisten van rapgroep Y’en a Marre uit Senegal tijdens TRANS//FORM, een hiphopprogramma dat afgelopen jaar door Nederland trok. (ENGLISH HERE)

Banier Zwart Licht Rotjoch naar senegal

Tijd nu om af te reizen naar Senegal om te zien welke nieuwe creatieve connecties er nog meer kunnen ontstaan. Tijdens Festa2H zullen de bezoekende rappers, schrijvers, Dj’s, producers en hiphoppers optreden, deelnemen aan paneldiscussies en workshops, en plaatsnemen in een internationale jury om nieuw Senegalees hiphop talent te ontdekken. 

#YCreate faciliteerde de eerste gesprekken en ontmoetingen in 2018 en organiseert nu samen met Y’en a Marre en Africulturban deze Festa2H reis. #YCreate is een initiatief van het Prins Claus Fonds en vormt een platform waarop verhalen van creatieven van over de hele wereld worden gedeeld. Ook de verhalen en ervaringen van de Festa2H reis zijn te volgen op Instagram @YCreate_pcf.

Deelnemende artiesten:

  • Hayzee & Leeroy van Zwart Licht
  • Rotjoch, oprichter en gezicht van 101 Barz
  • Yung Nnelg, rapper
  • Ella John, rapper
  • Elten Kiene, spoken word artiest, host, programmamaker en workshop leider
  • Stacii Samidin, fotograaf
  • Simone Zeefuik, schrijver, programmaker en organisator
  • Bamba Al Mansour, DJ, producent, artiest en activist

Achtergrond: De reis naar Festa2H komt voort uit een samenwerking tussen #YCreate en CT Collective (Compagnietheater). Zij ontwikkelden samen TRANS//FORM, een hiphop programma dat in 2018 in Nederland rondreisde.

#YCreate nodigde daarvoor de Senegalese rap en activistengroep Y’en a Marre uit (Prins Claus Laureaat 2015) en bracht hen in contact met de Nederlandse hiphop groep Zwart Licht. Samen namen ze deel aan het programma TRANS//FORM dat bestond uit paneldiscussies, muzikale optredens en presentaties van verschillende lokale artiesten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden.

Y’en en a Marre werd geïnspireerd door de Nederlandse hiphop scene en inspireerde op hun beurt weer de Nederlandse deelnemers met hun indrukwekkende verhaal over hoe zij in 2012 jonge mensen opriepen te stemmen en op die manier de verkiezingsuitslag in Senegal hebben kunnen beïnvloeden. Na afloop van het TRANS//FORM tournee was het duidelijk dat de creatieve uitwisseling tussen Nederland en Senegal nog lang niet ten einde was en dus een vervolg moest krijgen. Met #YCreate heeft het Prins Claus Fonds een reis georganiseerd om weer hiphoppers uit Nederland in verband met de West-Afrikaanse hiphop scene te brengen.

Over Festa2H: Het festival wordt georganiseerd door Africulturban, een organisatie die stedelijke jeugdcultuur ondersteunt in Senegal. In 2019 vindt de 14e editie plaats van Festa2H dat hiphop artiesten en andere kunstenaars uit Afrika en verder samenbrengt via optredens, panel discussies, workshops en residenties. Africulturban is een NextGen partner van het Prins Claus Fonds.

Over het Prins Claus Fonds: Het Prins Claus Fonds ondersteunt, verbindt en eert kunstenaars en culturele organisaties in gebieden waar culturele expressie onder druk staat. Het Fonds staat achter de makers en hen die geloven in de transformatieve kracht van cultuur, die nieuwe ideeën ontwikkelen en nieuwe perspectieven verkennen. Het Prins Claus Fonds ondersteunt voornamelijk initiatieven in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en organiseert ook activiteiten in Nederland.

Foto’s links naar rechts: Simone Zeefuik. Leeroy van Zwart Licht. Yung Nnelg © Anouk Hulsebosch.

PCF Y Create Logo Big Basic v01 NKE

Noot voor de redactie

Voor interviews, verdere informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Sarah E. C. Smith Prins Claus Fonds Coördinator Communicatie | [email protected] | +31.20.344.9169