"Hoe red je Cultureel Erfgoed?" activiteiten in Brabant

Vier met ons het belang van cultureel erfgoed tussen 24 en 28 augustus in Brabant! 

Kijk naar de prijswinnende documentaire The Destruction of Memory, of neem je kinderen mee naar een virtuele reconstructie met Minecraft van de Sint Jan in Den Bosch.

Deze events zijn geïnspireerd door de training First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis* en zijn mogelijk gemaakt door de samenwerking met lokale partners: de provincie Noord-Brabant, het Brabants erfgoed en de gemeenten van Breda en ’s Hertogenbosch, met steun van Brabant C, Mondriaan Fonds en het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

24 augustus: Filmvertoning van de prijswinnende documentaire The Destruction of Memory, in het Chassé Theater in Breda, gevolgd door een discussie.

Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie, leidt een panel van experts in de bescherming van cultureel erfgoed waaronder Majoor Edwin Maes, van de afdeling Achtergrondgeschiedenis van de culturele geschiedenis van het Nederlandse ministerie van Defensie en Corinne Wagener, directeur Smithsonian Cultural Rescue Initiative.

15.00-17.30 uur

Chassé Theatre, Claudius Prinsenlaan 8, 4801 BC Breda

Tickets en meer informatie

25 augustus: Interactieve Minecraft gaming sessie bij het stadsBiEB Centrum ’s-Hertogenbosch.

Bezoekers mogen mee doen aan het digitaal nabouwen van de monumentale kathedraal St Jan ’s-Hertogenbosch. Ook kunnen bezoekers de Minecraft St. Jan in Virtual Reality beleven.

11.00 - 17.00 uur

stadsBiEB Centrum, Hinthamerstraat 72, 's-Hertogenbosch

Gratis toegang, Meer informatie

25 augustus ‘Spelen in het verleden’ bij de ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch in het Groot Tuighuis

Er zijn archeologische vondsten van allerlei speelgoed en spelmateriaal uit vroeger eeuwen te zien. Naast deze zijn er ook nieuwe, door de Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch ontwikkelde, spelvormen. Bovendien kun je je hullen in middeleeuwse kledij om dan via digitale technieken terecht te komen in middeleeuws ’s-Hertogenbosch.

13:00-16:00

Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4, Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Gratis toegang, Meer informatie 

Slotceremonie 25 augustus

Om de deelnemers van de First Aid to Cultural Hertiage in Times of Crisis cursus te erkennen, de slotceremonie voor de cursus vindt plaats op zaterdag 25 augustus. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven zal aanwezig zijn [email protected]

13.00 – 16.00uur

Stadhuis, Markt 1,‘s-Hertogenbosch

Gratis toegang, SVP hier

Voorafgaande persregistratie is vereist voor 23 augustus. Neem contact op met Martine Willekens, Prins Claus Fonds PR-Manager

28 augustus: Documentair erfgoed in kleine instellingen, discussie en workshop in De Nieuwe Veste in Breda

De vernietiging van documentair erfgoed is een specifieke zorg van archieven over de hele wereld. Vincent Wintermans, senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Unesco Commissie zal het Memory of the World-programma van Unesco bespreken. Frank Bergevoet van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) plaatst de discussie erfgoed in een Nederlandse context, gevolgd door een workshop over de preventieve conservering van archieven. Georganiseerd in samenwerking met Stadsarchief Breda.

14.00- 17.00uur

De Nieuwe Veste, Concertzaal, Molenstraat 6, Breda

Gratis toegang, RSVP

Deze augustus hebben 24 deelnemers aan de cursus First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis zich ondergedompeld in een 3-weekse training gericht op het redden van erfgoed. Deze training wordt georganiseerd door het Prins Claus Fonds, ICCROM, het Smithsonian Cultural Rescue Initiative en de Nederlandse Unesco Commissie, evenals lokale partners: de provincie Noord-Brabant, het Brabants erfgoed en de gemeenten van Breda en 's Hertogenbosch, met steun van Brabant C, Mondriaan Fonds en het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Partner Banners
Banner Brabant C Mondriaan Logo Ministerie Erfgoed Jaar For Website